Nierschade

Ons specialisme is nefrologie; het vakgebied van de internist met speciale aandacht voor oorzaken en behandeling van nierschade. Nierschade kan ontstaan door aandoeningen van de nier zelf, zoals bijvoorbeeld cystenieren, of door andere ziektes waarbij de nier betrokken kan raken, bijvoorbeeld hoge bloeddruk of diabetes.

Nierschade kan leiden tot nierfunctieverlies. Wanneer uw nieren minder goed werken, wordt uw bloed minder goed gezuiverd, wat gevolgen kan hebben voor andere organen of het welbevinden. Vanwege de enorme reservecapaciteit van onze nieren merken we pas iets als onze nieren nog maar voor 30% of minder werken. Vaak betreft het vage klachten, zoals vermoeidheid, misselijkheid, jeuk of gebrek aan eetlust. Nierschade wordt hierdoor vaak pas laat ontdekt, terwijl het erg belangrijk is er snel bij te zijn, want dan is de schadebeperking het grootst.

Om het risico op nierschade te beperken, zijn er een aantal algemene richtlijnen die alles te maken hebben met gezond leven. De belangrijkste kent u waarschijnlijk al, maar we zetten ze toch even voor u op een rijtje:

  • Eet gezond en gevarieerd
  • Vermijd overgewicht
  • Beweeg voldoende
  • Rook niet
  • Matig vet-, zout- en alcoholconsumptie

Wilt u weten of u een risico loopt of wilt u meer informatie, dan kunt u contact met ons opnemen. Wij geven graag antwoord op uw vragen. Indien nodig verzorgen we een uitgebreide niercheck voor u om te kijken of er stappen ondernomen moeten worden. Raadpleeg ook uw eigen huisarts.

Interessante websites met meer informatie over Niercentrum aan de Amstel, nierschade, behandelingsmogelijkheden, onderzoek en patiƫntverenigingen en -contact, zie:

    www.vumc.nl/afdelingen/nefrologie
    www.elyseklinieken.nl
    www.ziekenhuisamstelland.nl
    www.nierstichting.nl
    www.nvn.nl
    www.nieren.nl
    www.niernieuws.nl