Dialyse

Als door nierschade uw nieren nog maar voor 10% of minder werken, moet over het algemeen uw bloed kunstmatig gezuiverd worden. Deze kunstmatige zuivering heet dialyse.
Behandelingsmogelijkheden in het centrum zijn hemodialyse en hemodiafiltratie. Daarnaast bieden we mogelijkheden voor peritoneaal dialyse (buikvliesspoeling), waarbij de cliënt, na een trainingsperiode op de dialyseafdeling van het VU medisch centrum, zelfstandig de behandeling kan uitvoeren.

Hemodialyse

Niercentrum aan de Amstel heeft 17 stations waar hemodialysebehandeling plaatsvindt in een prettige en persoonlijke sfeer. Mensen die dialyse nodig hebben, worden meestal drie keer per week behandeld, gedurende vier tot vijf uur. Bij hemodialyse wordt het bloed door een kunstnier geleid, die de afvalstoffen uit het bloed filtert, waarna het gezuiverde bloed weer wordt terug gegeven.
Dialysebehandelingen kunnen, met uitzondering van zondag, de hele week plaatsvinden. U kunt zowel 's ochtends als 's avonds dialyseren en in overleg hanteren wij flexibele aansluittijden.

Peritoneale dialyse

Peritoneale dialysebehandeling wordt in principe door de cliënt thuis uitgevoerd. Voor de start van de behandeling wordt de cliënt en eventuele andere betrokkenen intensief getraind door gespecialiseerde peritoneaaldialyseverpleegkundigen en wordt een katheter in de buikholte ingebracht door een chirurg. Via de katheter wordt een bepaalde hoeveelheid spoelvloeistof in de buikholte gebracht en na enige tijd afgevoerd door de buikholte leeg te laten lopen in een zak. Vervolgens laat men een nieuwe zak schone vloeistof in de buik lopen. Dit proces heet Continue Ambulante Peritoneaal Dialyse (CAPD) en wordt zo'n vier tot vijf keer per dag herhaald.
De tweede vorm van peritoneaaldialyse heet ge-Automatiseerde Peritoneaal Dialyse (APD). De cliënt koppelt hierbij de katheter 's nachts aan een speciale dialysemachine, die een aantal malen per nacht de dialysevloeistof in de buik ververst. Aan het eind van de nacht brengt de machine een vloeistof in de buik die er de hele dag in blijft zitten.
Samen met het team aan specialisten van Niercentrum aan de Amstel kan worden bekeken welke vorm van peritoneaaldialyse haalbaar is en het beste in uw leven past.

Vakantiedialyse

Een vakantie in de bruisende stad Amsterdam of in de omgeving combineren met uw dialysebehandeling? U bent van harte welkom bij Niercentrum aan de Amstel! Vakantiegasten uit binnen- en buitenland kunnen bij ons terecht.

U kunt zich aanmelden voor vakantiedialyse via 020 - 8100 350.

In Niercentrum aan de Amstel you can undergo a dialysis-treatment during your stay in Amsterdam or in the area of this wonderfull city. We are only 15 minutes away from Schiphol Airport. Our dialysis nurses can speak in English or German.

Contact us for more information: +31 (0)20 8100 350.